Европейският парламент днес гласува в подкрепа на забраната на термини като „вегетариански бургер“ и „соев шницел“, съобщиха ДПА и БТА. Според мнозинството от законодателите в ЕС термини като „стек“ и „колбас“ трябва да се запазят за продукти от животински произход.
Държавите членки на ЕС все още трябва да се съгласят с предложението.
Законодателят, отговорен за законопроекта, Селин Имарт, изтъкна, че използването на такива етикети за вегетариански и вегански продукти създава риск от объркване, тъй като растителните заместители не предлагат същите хранителни стойности като оригиналните продукти от животински произход. Предложението има за цел и да защити фермерите.
Защитниците на потребителите и компаниите от хранителната индустрия остро критикуваха планираната забрана. Организацията Foodwatch заяви, че никой не купува тофу колбаси, вярвайки, че са от говеждо месо.
Няколко компании в Германия, включително „Лидл“ и „Бъргър Кинг“, също изразиха своето несъгласие с предложението в съвместно писмо.
Германия е най-големият пазар за растителни алтернативни продукти в Европа. През 2024 г. в страната бяха произведени около 121 600 тона заместители на месото – два пъти повече отколкото през 2019 г.
Източник:https://www.segabg.com/
