![phpwog8uv_800x_[1]](https://dnesnews.bg/wp-content/uploads/2025/02/phpwog8uv_800x_1.jpg)
Колагенът е протеин, отговорен за целостта на съединителната тъкан на тялото. Той осигурява твърдост и еластичност на кожата, както и здравината на костите и ставите.
Защо е важен колагенът за ставите и как става набавянето?
Колагенът е и отговорен за гладкостта на стените на кръвоносните съдове. Типовете 1 и 2 са отговорни за здравето на кожата, костната тъкан, сухожилията, връзките, а тип 3 укрепва ставите.
Колагенът за набавяне е няколко вида:
- растителен,
- животински,
- морски.
Ползи от набавянето му:
- Укрепва костите, намаляване на риска от фрактури.
- Подобрява подвижността на ставите и костите.
- Намалява болката и възпалението в мускулите.
- Ускорява възстановяването на костите.
- Укрепване на зъбите, косата и ноктите.
Други ползи от набавянето на колаген за ставите:
- стегнатост, еластичност, младост на кожата;
- хидратация;
- бързо възстановяване след наранявания;
- блясък и здравина на косата.
За здрави стави можем да приемаме хранителни добавки, но е нужно да обърнем внимание на храненето и грижата за тялото. С приема на протеини определено ще си набавим веществото не само за ставите, но и за костите и сухожилията.
За да се върне производството на протеини на правилното ниво, ни е нужна правилната диета. Продуктите трябва да съдържат всички киселини, както и елементи, които помагат на колагена да се усвои по-добре.
Важно е да приемаме повече витамин С, аминокиселини, зеленчуци, риба, морски дарове, желатин и костен бульон. Набавянето на колаген ще предотврати появата на артрит и остеоартрит, но физическата активност и здравословният живот трябва да присъстват в ежедневнието ни.
Естествени източници:
- Костен бульон – източник на протеин.
- Яйца.
- Желатин – дори като десерт ще спомогне за набавянето му.
Кои храни ускоряват синтеза?
- Сьомга
- Листни зеленчуци
- Цитрусови плодове
- Бобови
- Домати
- Авокадо
- Червени плодове
- Тиквени семки, ленени семена, чиа
- Ядки
- Чесън
- Моркови
- Соя
- Млечни продукти
- Чай
Cпиpyлинaта също е бога източник на аминокисилини, които са ключов компонент на веществото.
Хидролизиран колаген
Набавянето на веществото като хранителна добавка обикновено става с хидролизиран колаген.
Получава се при по-интензивна обработка – нагрява се до по-високи температури и се обработва с ензими. Така връзките между аминокиселините се разкъсват, но аминокиселини остават „невредими“. Може да се разтваря в течности.
Молекулите са малки и така се позволява по-бързото му и оптимално усвояване от организма (около 30 минути след прием), в сравнение с други форми на колагенов прием, като желатина например.
Източник:https://offnews.bg/