Съвети от експерт
Експерт по хранене разкри кои са зимните храни, които могат да доведат до подуване на корема и отпадналост. Той предлага диета, богата на плодове и зеленчуци, за да се справите с тези симптоми, съобщи Mirror.
С понижаването на температурите е изкушаващо да посегнем към пикантни, сгряващи храни и допълнително количество кофеин, за да се справим с празничния сезон. Често срещани са и коледните лакомства, богати на наситени мазнини, и допълнителните празнични алкохолни напитки.
Киран Дженкинс от компанията за тестване на хранителни непоносимости Supply Life обаче предупреждава, че няколко популярни празнични ястия и напитки могат да раздразнят червата на някои хора. В резултат на това те могат да се почувстват без енергия и не в най-добрата си форма.
Въпреки че определен процент от населението е естествено по-чувствителен към определени храни, възприемането на внимателен подход към храненето им може да им помогне да се чувстват по-добре.
Диетологът обясни:
„По това време на годината е изкушаващо да посегнем към затоплящи, понякога пикантни храни, когато навън е студено. И макар че ефектът от тези храни е различен при различните хора и зависи от консумираното количество, в определени случаи те могат да бъдат проблемни“.
„Капсаицинът се съдържа в лютите чушки и може да бъде естествен дразнител на червата, което може да доведе до симптоми, включително подуване на корема и диария при някои хора. Освен това през това време на годината хората са склонни да пият малко повече кофеин. Може да им се прииска сгряваща напитка, когато навън е студено и те се надпреварват да обикалят магазините, опитвайки се да приключат с коледните покупки. Въпреки че много хора пият чай и кафе без проблем, при други ефектите на кофеина се отразяват по-зле“, добави Дженкинс.
Празничните храни могат да осигурят така желаната топлина през студените зимни месеци, но е важно да не се прекалява с тях, предупреждава Киран.
„Такива неща като сирена и печени прасенца са с особено високо съдържание на наситени мазнини и ако се консумират в големи количества, могат да забавят храносмилателната система. По време на коледните и новогодишните празници се организират партита и социални събития, на които хората са склонни да пият повече алкохол, отколкото обикновено“, заяви експертът.
„Контролът на порциите със сигурност може да бъде труден за управление по това време на годината. Не е задължително тези неща да са вредни за вас, но проблемите могат да възникнат, когато с тях се прекалява. Поговорката всичко в умерени количества не случайно е клише“, обясни той, предава БГНЕС.
Ако хората имат непоносимост или чувствителност към храни, симптомите могат да включват умора, мозъчна мъгла, болки в стомаха и задържане на газове. Кийрън препоръчва да се придържаме към здравословна, балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци, за да поддържаме висок прием на фибри, както и на бобови растения и пълнозърнести храни.
Източник: https://fakti.bg/