20% от кравето сирене, произведено през миналата година у нас е с добавени растителни мазнини
Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) настоява за пълна забрана на пазара на имитиращи продукти – сирене, кашкавал и кисело мляко. В своя позиция разпространена до медиите асоциацията иска Министерството на земеделието и храните да промени законите и наредбите, в които да се уточни, че трите продукта не могат да бъдат наричани по този начин и на външен вид да изглеждат като тях.
Председателят на АЗП Пейо Майорски посочва, че българското саламурено сирене и българското кисело мляко са традиционни национални продукти, които вече са със защитено наименование на произход в Европейския съюз. Той е категоричен, че те не бива по никакъв начин да бъдат имитирани, дори и на родния пазар.
Според АЗП е недопустимо да бъдат произвеждани имитиращи продукти на сиренето, кашкавала и киселото мляко, които да изглеждат по идентичен начин. От асоциацията подчертават, че така се подвеждат потребителите. От там допълват, че наименованията им на опаковките на имитиращите продукти трябва да бъдат с големи надписи, а не със ситни букви, за да могат да се четат.
Асоциацията за защита на потребителите призовава МЗХ в лицето на Българската агенция по безопасност на храните да засили контрола върху сиренето, кашкавала и киселото мляко. Проверките трябва да бъдат от преработвателите до търговците и веригите, посочват още от АЗП.
По данни на МЗХ близо 20% от кравето сирене, произведено през миналата година у нас е с добавени растителни мазнини. Общо през годината са произведени 53 641 тона сирене, включително 12 219 тона с палмова мазнина. За сравнение през 2022 г. произведеното сирене е било 52 460 тона сирене, в това число 12 371 тона е това с растителна мазнина или намалението е незначително – с 1,2%.
Фалшивото сирене е 2,5 пъти повече от това от овче мляко например, което за цялата година е близо 4900 тона, като намалява с 11,6% спрямо предходната година. През миналата година мандрите са вложили 3615 тона суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини).
През 2023 г. 235 млекопреработвателни предприятия са предоставили данни за преработеното от тях мляко и произведените млечни продукти. В тях е преработено 713 млн. литра сурово мляко (вкл. доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни). 94% от него е кравето мляко, което е с 3% повече спрямо 2022 г. И през 2023 г. овчето мляко заема второ място по преработено количество (с дял от 3.8%) и е с 12.2% повече през 2023 г. Козето мляко е 1.7% от преработеното мляко и е с 1% повече спрямо 2022 г. Преработеното биволско мляко и смес са 0.5% от общото мляко, като се отчита намаление с 4.6%.
По данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен посочените количества сурови млека по видове, включително доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни, в производството на млечни продукти са вложени допълнително и 4 807 тона концентрирано мляко, 5 211 тона мляко и сметана на прах, 2 377 тона млечен концентрат и 234 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка). През миналата година мандрите са вложили 3615 тона суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини), сочат още данните на МЗХ.
През 2023 г. са произведени 153 928 тона заквасени млека, 64 млн. литра течни пакетирани млека, 62 331 тона бели саламурени сирена и 26 308 тона кашкавал. Наблюдава се увеличение на пълномаслено или полумаслено и обезмасленото заквасено мляко, заквасеното мляко за пиене намалява със 17.0%.
Увеличението на произведените количества кашкавал през 2023 г. е с 5% спрямо 2022 г. Този от краве мляко бележи ръст през 2023 г. от 6.4%, а кашкавалът от овче мляко намалява с 14.3%. Най-голям дял заема кашкавалът, произведен от краве мляко – 93.4%.
Бялото саламурено сирене се увеличава спрямо 2022 г. с 1 057 тона или с 1.7%. Най-голям дял (86.1%) заема бялото саламурено сирене, произведено от краве мляко. Бялото саламурено сирене, произведено от мляко различно от кравето и овчето, бележи ръст от 15.8%. Производството на топени и пушени сирена е с 3.5% повече през 2023 г. Другите видове сирена (меко сирене, синьо сирене и др.) също се увеличават (+36.1%). Наблюдава се значително увеличение на произведените други продукти от мляко – с 450 тона.