Тридесет яхти изгоряха в голям пожар, избухнал през нощта на пристанище на хърватското крайбрежие, съобщават местните медии.

Полицията е получила сигнал за пожар на пристанището в Медулин на Адриатическо море в 3:55 часа тази сутрин. Няколко от изгорелите яхти са потънали. Часове по-късно пожарът все още е бушувал, чували са се и експлозии.

Огънят се е разпространявал от една яхта към друга. През нощта 15 пожарникари с четири противопожарни автомобила са се борили със стихията. По-късно е пристигнала и допълнителна помощ.

 

“Тази сутрин около 5 часа ме събуди взрив. Първоначално си помислих, че нещо е избухнало близо до мен, след няколко минути се чу втори взрив, но с по-малка интензивност. Видях гъст черен дим“, коментира в социалните мрежи журналистът Младен Коленко.

 

При първия сигнал до полицията е било съобщени за седем горящи лодки.

Пожарникарите са успели да овладеят огъня около 7 часа. При пристигането им на мястото на инцидента незасегнатите плавателни съдове са били преместени.

„Най-важното е, че засега няма данни за пострадали при инцидента. Огънят е овладян, обстановката се нормализира и веднага щом условията за безопасност позволят, полицейските служители и инспекторът по противопожарна охрана ще започнат разследване“, коментира говорителят на полицията в Истрия Сузана Сокач.

 

Качеството на водата в морето е влошено, а парчета от лодки и други отпадъци плуват в залива на Медулин.

Местни и общински служители издигат стени, за да предотвратят по-нататъшно замърсяване на морето, коментира Medulin FM.

По неофициална информация щетите са за стотици хиляди евро.

 

Дирекцията за гражданска защита на Хърватия съобщава, че според получената информация димът от пожара се разпространява към морето, няма опасност от пожар за околните сгради.

 

Преди дни пожар пламна в голям търговски център с 1400 магазина във Варшава. Над 80% от сградата беше обхваната от пламъците.

При пристигането си пожарникарите установиха, че повече от две трети от търговския център вече са обхванати от огъня.