Бялото облекло, черните ръкавици и татуировките почти са станали част от униформата на готвача, но не винаги е било така. Не само че готвачите са били по-малко разпознаваеми, но повечето от тях дори не са били известни на широката общественост, съобщи телевизия N1.
Имената на ресторантите бяха добре известни, но нямаше значение кой готви в тях, стига храната да е вкусна, а гостите да плащат сметките.
Светът се промени с известните готвачи, а състезания като MasterChef ги издигнаха до звездна слава. Ако погледнем към не толкова далечното минало, разликата е очевидна. Някога високи като кули, набръчканите бели шапки са изчезнали с течение на времето.
Защо готвачите носят бели шапки?
В началото на XVIII в. белите шапки са били носени по хигиенни причини, за да се вижда ясно кога униформата е мръсна и за да се предотврати попадането на косми в храната.
Първите шапки са били сплескани, а с течение на времето са се уголемявали. Високите шапки позволявали по-добра циркулация на въздуха и помагали на готвачите да не припадат от жегата в кухнята.
На Мари Антоан Карем, един от първите готвачи на френската висша кухня, се приписва създаването на стандартната готварска шапка, каквато я познаваме днес, но има многобройни истории, които обясняват как се е появила за първи път готварската шапка и как се е развила с времето.
Татуировки
Кожата, покрита с мастило, е един от стереотипите, когато става дума за готвачи, но във всеки стереотип има поне зрънце истина.
„Започнах да си правя татуировки, когато започнах да готвя“, казва Дейвид Зилбер, бивш главен готвач в ресторант Noma, като добавя, че готвенето е форма на артистично изразяване и на художниците не са им чужди татуировките.
Той вярва, че „кухнята е пространство, изпълнено с емоции и интензивност, подобно на художествено студио“.
Исаак Фицджералд, автор на книгата „Ножове и мастило: и историите зад техните татуировки“, разговаря с повече от 60 готвачи за техните татуировки и стига до заключението, че готвачите използват символи по телата си, за да изразят своята идентичност, индивидуално изразяване и принадлежност към общността.
Бяла униформа
Освен за шапките, Мари Антоан Карем допринася и за бялото работно облекло. Френският готвач въвежда бели униформи, които ясно показват кога е време за пране и смяна.
Освен това готвачите в бяла униформа създавали впечатление за елегантност и професионализъм, защото добрите готвачи не оставят бъркотия нито по работните места, нито по дрехите. Днес ще видите и готвачи в черно, най-често заради йерархията, защото така се знае кой командва.
А защо готвачите носят черни ръкавици?
В допълнение към очевидните, хигиенни причини, има много аргументи за носенето на ръкавици в кухнята: те ще предпазят кожата от зеленчуци, които оцветяват кожата, като цвекло, от люти чушки, отпечатъците от пръстите няма да се виждат върху десертните глазури, а също така ще служат като бариера между топли пръсти и от масло, което трябва да остане студено.
Една от причините, поради които ръкавиците на готвача са черни, е популярността на видеоклиповете за готвене в социалните медии: черното изглежда по-забележимо, понякога по-драматично, и създава чудесен контраст с розовата сьомга, бялото брашно или сирене като моцарела, както и с цитрусовите плодове. Освен това, ще се съгласите, че черните ръкавици се съчетават по-добре с татуировките.
Източник: БГНЕС, https://fakti.bg/