Нарът е един от най-полезните плодове. Но в определени случай може да бъде вреден и дори опасен.
Кой не трябва да яде нар?
Нарът може да навреди, ако се консумира от хора със склонност към запек, хипотония и други заболявания, информира д-р Елена Грек.
Нарът е богат източник на антиоксиданти. Тези вещества се борят с оксидативния стрес в тялото, който води до разрушаване на клетките, възпаление и образуване на тумори. Но въпреки това свое качество, нарът не трябва да се консумира от всеки.
По-специално, този плод и особено сокът от него трябва да се използват с повишено внимание от пациенти с хипотония – хора с ниско кръвно налягане.
Д-р Елена Грек споделя, че сокът от нар е в състояние да понижи кръвното налягане, така че в случай на хипотония е по-добре да се сведе до минимум консумацията му.
Медикът допълва, че този плод и неговият сок имат още една особеност – разреждат кръвта, поради което често се препоръчват на пациенти, склонни към тромбоза.
Но комбинацията от нар и специални лекарства за разреждане на кръвта може да бъде опасна – това може да доведе до проблеми с кръвосъсирването. Хората, приемащи тези лекарства, не трябва да консумират нар.
Д-р Елена Грек също така определя този плод като потенциално опасен за хора с нередовно изхождане, които са склонни към запек.
Нарът може да забави чревната подвижност – особено когато се консумира на празен стомах. Той попада в списъка на забранените храни при редица заболявания на стомашно-чревния тракт, тъй като увеличават производството на солна киселина в стомаха, което може да провокира обостряне на съществуващите патологии.
Важно: Статията не замества балансираното хранене и прегледа при специалист!
Източник: https://www.actualno.com/