
Според диетолога основното предимство на водородния прекис е, че той се разпада на кислород и вода, които са абсолютно безопасни за човешкия организъм.
Премахване на химията от зеленчуците с водороден прекис
Има два вида водороден прекис: обикновен и за целите на хранителната индустрия. Диетологът препоръчва употребата на пероксид от хранителен клас, тъй като обикновеният пероксид може да съдържа стабилизатори, които са токсични за здравето.
Как да разберем, че ни пробутват продукти, натъпкани с вредна ХИМИЯ
Специалистът обръща внимание и на факта, че хранителният водороден прекис се продава в концентрация от 35%, а за измиване на зеленчуци е необходима концентрация от 3%. Ето защо, преди употреба, водородният прекис трябва да се разреди с обикновена вода до 3%. Спазвайте стриктно това правило! Не използвайте по-силен разтвор!
След това полученият 3%-ов разтвор се разрежда в обикновена вода в следното съотношение – 1/4 чаша водороден прекис към четири литра вода. Зеленчуците се накисват в получения разтвор и се оставят за 20 минути. След това се изваждат, подсушават се и се прибират в хладилника.
Източник: https://actualno.com/